HomeTCGAcupunctuurBehandelingIndicatiesVergoedingenLinksDisclaimerPrivacyContact

Acupunctuur

Met acupunctuur kunnen we onze gezondheid reguleren en verbeteren. Op basis van een TCG-diagnose worden acupunctuurpunten gestimuleerd met speciale, ultradunne disposable naalden, wat zowel preventief, als curatief en palliatief toegepast kan worden. Er wordt een beroep gedaan op het zelfregulerend vermogen van de mens om de verstoringen van het energetisch evenwicht te herstellen. TCG-diagnostiek is specifiek en individueel; elke klacht is gebaseerd op een verstoring van de eigen energiehuishouding.

 

Schijnbaar niet samenhangende klachten of symptomen, zowel lichamelijk als mentaal-emotioneel, worden met elkaar in verband gebracht, geduid en behandeld. Na een vraaggesprek wordt de tong bekeken en de pols gevoeld om specifieke informatie over de gezondheid en de energetische balans te verzamelen.

Moxa

Deze gegevens resulteren in een TCG-diagnose die de behandelstrategie en vervolgens de acupunctuurformule bepaalt. Deze bevat acupunctuurpunten, die met hun specifieke effect en hun onderlinge samenhang het behandelprincipe in werking zetten.

 

Tijdens het prikken van de punten wordt contact gezocht met de Qi van de betreffende meridiaan, wat een zwaar, tintelig of warm gevoel kan geven. De naalden blijven enige tijd staan, om de Qi optimaal te reguleren.

Andere gebruikte technieken op acupunctuurpunten, meridianen, spieren of het lichaam zijn:

  • ooracupunctuur
  • elektro-acupunctuur
  • dry needling
  • moxa, moxeren – tot een sigaar geperst gedroogd bijvoetkruid wordt aangestoken en boven een acupunctuurpunt bewogen of op de naald geplaatst
  • cupping – met een vlam verwarmde cups worden op de huid geplaatst
  • guasha - schrapen over de huid