HomeTCGAcupunctuurBehandelingIndicatiesVergoedingenLinksDisclaimerPrivacyContact

Behandeling

TCG-diagnostiek is anders dan u bij de huisarts of specialist gewend bent. Eén van de principes uit de TCG is: “het deel weerspiegelt het geheel”.

In het inleidend vraaggesprek zal een acupuncturist niet alleen naar uw klacht vragen welke de aanleiding van uw bezoek is, maar ook naar allerlei klachten vragen, die ogenschijnlijk los van elkaar staan. Deze houden namelijk wel degelijk verband met elkaar. Zo kunt u vragen verwachten over uw eetlust en eetgewoonten, de stoelgang, uw slaappatroon, uw leefstijl, uw energieniveau en eventuele pijnklachten. Bij vrouwen is de menstruatiecyclus een belangrijke factor in de energie huishouding, waarover ook vragen over gesteld zullen worden. Binnen de TCG worden lichaam en geest als één geheel gezien en kunt u dus allerlei vragen over uw lichamelijke en geestelijke klachten verwachten.

Deze brede invalshoek geeft de acupuncturist een beeld van uw functioneren in uw dagelijks leven en uw energiehuishouding.

Polsdiagnose

behandeling_Polsdiagnose.jpgDe polsdiagnostiek neemt een belangrijke plaats in bij het komen tot een diagnose. De acupuncturist voelt niet alleen naar het ritme, maar voelt nauwkeurig naar de spanning, breedte, diepte en snelheid van de pols. Dit levert veel informatie op over de hoeveelheid en kwaliteit van uw energie in de verschillende orgaansystemen.

Tongdiagnose

De kleur, vorm, mate van aanslag en vochtigheid van de tong geeft eveneens informatie over uw gezondheid. Deze kunnen veranderen door verstoringen in uw energie en orgaansystemen. De situatie van de organen zijn zichtbaar op verschillende delen van de tong. Dit kunnen subtiele verschillen in kleur, vorm of beslag zijn.

Ook zijn voeding en roken van invloed op met name de kleur van uw tong en beslag. U wordt dan ook vriendelijk verzocht kort voor uw consult geen koffie, wijn of sterk gekleurd snoepgoed te nuttigen, aangezien dit het tongbeeld kan beïnvloeden.

Overig

Naast pols voelen en naar de tong kijken, wordt er ook gelet op uw lichaamshouding, uw gezicht, de kleur van uw huid, de conditie van uw haar en nagels en uw uitstraling. Om dit goed te kunnen beoordelen, moeten huid en lippen vrij van make-up zijn en liefst geen zware parfum. Tegen een beetje mascara en een licht geurtje is geen bezwaar. Voor vrouwen die zwanger zijn of willen worden; graag melden voor de behandeling. 

Behandeling

Na het stellen van een TCG-diagnose, komt de acupuncturist tot een behandelstrategie en een acupunctuurformule. Deze bevat acupunctuurpunten, die met hun specifieke effect en hun onderlinge samenhang het behandelprincipe in werking zetten. Tijdens het prikken van de punten wordt contact gezocht met de Qi van de betreffende meridiaan, wat een zwaar, tintelig of warm gevoel kan geven. De naalden blijven enige tijd staan, om de Qi optimaal te reguleren. Hierdoor verbetert de energie doorstroom, de kwaliteit van de energie en worden blokkades en pijn opgeheven.

Andere gebruikte technieken op acupunctuurpunten, meridianen en spieren zijn: elektro-acupunctuur, dry needling moxa, cupping en guasha.

Na de behandeling kunt u zich ontspannen, loom of een beetje moe voelen. Dit zijn normale reacties, die vanzelf weer wegtrekken en het effect van de behandeling zijn.

Tevens kunt u adviezen krijgen over leefstijl, voeding en beweging.

Belangrijk:

Als u een acupunctuurbehandeling ondergaat, zijn de volgende punten van belang:

  • gebruik geen alcohol of drugs voor of na de behandeling.
  • vermijd drukte en stress voor en na elke behandeling.
  • vermijd zware lichamelijke en/of geestelijke inspanning voor en na de behandeling.
  • zorg dat u iets eet en drinkt voor de behandeling.