HomeTCGAcupunctuurBehandelingIndicatiesVergoedingenLinksDisclaimerPrivacyContact

Traditionele Chinese Geneeswijze (TCG)

Acupunctuur is één van de behandelmethodes in de Traditionele Chinese Geneeswijze ofwel TCG. Zoals de naam al suggereert, is deze afkomstig uit China en wordt al ruim 4000 jaar nauwelijks gewijzigd toegepast. Het principe van de TCG bestaat uit een holistische benadering van de mens als onlosmakelijk onderdeel van de kosmos. De mens als microkosmos kent dezelfde energetische principes en om hier een beter begrip van te krijgen kunnen we veel leren van de wereld met al haar fenomenen om ons heen.

Yin en Yang

Yin en YangEén van de belangrijkste manieren binnen de TCG om de wereld te beschrijven, is het systeem van Yin en Yang. Yin staat voor het donkere, voedende, koelende en ontvankelijke ofwel vrouwelijke principe, terwijl Yang het lichte, bewegende, beschermende-afwerende en verwarmende ofwel mannelijke principe beschrijft. Kortom: Yin voedt ons en Yang beweegt en beschermt ons. Alles heeft een Yin en een Yang aspect, de één bestaat niet zonder de ander, ze compenseren en controleren elkaar en kunnen in elkaar over gaan. Dit verklaart ook de stippen in het Yin-Yang symbool. De TCG is erop gericht de balans tussen Yin en Yang in het lichaam te behouden en indien nodig te herstellen.

Qi

QiDe kosmos bestaat uit een kringloop van levensenergie: Qi, welke zich manifesteert in Yin en Yang. Qi ontstaat en beweegt onder invloed van de voortdurende wisselwerking tussen Yin en Yang en is dus een altijd actief proces. Deze Qi stroomt door de zogenaamde meridianen of energiebanen in ons lichaam en de acupunctuurpunten bevinden zich hierop. Deze 12 meridianen ontlenen hun naam aan het orgaan waarmee ze verbonden zijn en laten specifieke kenmerken in gezondheid en ziekte zien. Daarnaast zijn er nog 8 extra meridianen, die bijzondere eigenschappen bezitten en in specifieke situaties ingezet kunnen worden. Voor evenwicht in de natuur en onze gezondheid is het van belang, dat Yin en Yang in harmonie zijn en Qi vrij kan stromen. Alle processen in de mens, zowel lichamelijk als geestelijk en emotioneel, zijn met elkaar verbonden en als de energetische balans tussen Yin en Yang langdurig wordt verstoord ontstaat een disharmonie of zelfs ziekte, op zowel lichamelijk als geestelijk vlak.

De Vijf Elementen, de Vijf Bewegingen

Een tweede, belangrijk principe uit de TCG is die van de Vijf Elementen. Het is een systeem, dat beschrijft hoe de primaire natuurlijke energetische fenomenen ten opzichte van elkaar werken. De natuurlijke cyclus van de seizoenen weerspiegelt de beweging van de energie, zodat er beter van de Vijf Bewegingen kan worden gesproken:

  1. Hout staat voor lente met een naar buiten gerichte energie,
  2. Vuur staat voor de zomer met een hoogtepunt aan energie,
  3. Aarde staat voor nazomer, oogsttijd met een energie die na een laatste opbloeien op het punt staat naar binnen te keren,
  4. Metaal staat voor herfst met een verstillende en drogende, naar binnen gerichte energie,
  5. Water staat voor winter met diep opgeslagen energie, klaar om opnieuw geboren te worden in de lente.

De Vijf Elementen

 

De Vijf Elementen manifesteren zich niet alleen in de natuur om ons heen in de seizoenen, maar ook in de levensfasen, de organen, emoties, smaken en geuren in een mens.